Ανδρέας Αγουρόπουλος
Ειδικός Παιδοδοντίατρος
Οδοντιατρική φροντίδα για παιδιά, εφήβους και άτομα με αναπηρία
6 -12 ετών
Αυτή την περίοδο θα αρχίσουν να αλλάζουν τα νεογιλά δόντια και να ανατέλλουν τα μόνιμα στο στόμα. Το παιδί θα πρέπει να ακολουθεί το ατομικό του προληπτικό πρόγραμμα, να μην έχει καμία τερηδονική βλάβη στα δόντια του και τα ούλα του να είναι υγιή. Θα πρέπει να γίνει έλεγχος και τοποθέτηση προληπτικών καλύψεων στους μόνιμους γομφίους. Η δίαιτα του παιδιού πρέπει να είναι ισορροπημένη. Ο κίνδυνος τραυματισμού είναι μεγαλύτερος (ομαδικά παιχνίδια, αθλήματα κλπ.) και πιο σοβαρός γιατί αφορά σε μόνιμα πια δόντια. Η κατασκευή και χρήση ενός προστατευτικού νάρθηκα για σπορ μπορεί να είναι απαραίτητη.
Καλύψεις οπών και σχισμών (sealans)
Οι καλύψεις οπών και σχισμών ή αλλιώς sealant είναι υλικά τα οποία αποφράσσουν τις οπές και σχισμές των δοντιών με σκοπό να προληφθεί ή να ανακοπεί η εξέλιξη της τερηδόνας. Οι σχισμές πάνω στα δόντια είναι σημεία που συγκρατούν υπολείμματα τροφών και μικρόβια με αποτέλεσμα να ξεκινάει η τερηδόνα ευκολότερα. Ο οδοντίατρος είναι εκείνος που θα αποφασίσει ποια δόντια χρειάζονται sealants και πότε θα τα τοποθετήσει. Συνήθως τοποθετούνται σε μόνιμα δόντια χωρίς όμως να αποκλείεται η εφαρμογή τους και στα νεογιλά. Τα sealants χρειάζονται παρακολούθηση και μερικές φορές συμπλήρωμα ή αντικατάσταση. Κάποια άτομα τα χρειάζονται περισσότερο – όπως άτομα με ειδικές ανάγκες, ιατρικά προβλήματα, παιδιά με πολλές τερηδόνες ή δόντια με πολύ βαθιές σχισμές πάνω στα δόντια τους. Πολλές φορές, ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες, η τοποθέτηση τους μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη στην πρόληψη της τερηδόνας.
Τραυματισμοί δοντιών
και προσώπου
Οι τραυματισμοί δοντιών και προσώπου μπορεί να γίνουν αιτίες σοβαρών προβλημάτων για τα δόντια, το αναπτυσσόμενο πρόσωπο και φυσικά την ψυχολογία του παιδιού. Στην ηλικία αυτή τα πρόσθια δόντια στο παιδί είναι μόνιμα και είναι απαραίτητη η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση τους.
Στοματική υγιεινή
Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να γίνεται 2 φορές την ημέρα, η μία απαραίτητα πριν τον ύπνο. Η επίβλεψη και παρέμβαση του γονιού στο βούρτσισμα πρέπει να συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 8-10 ετών. Από εκεί και μετά το παιδί μπορεί να βουρτσίσει ικανοποιητικά. Τα παιδιά από 6 ετών και μετά πρέπει να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμα με 1450ppm φθόριο και ποσότητα που να καλύπτει το μισό της οδοντόβουρτσας περίπου.
Ορθοδοντική θεραπεία
Στην ηλικία αυτή θα πρέπει να γίνει η πρώτη ορθοδοντική εκτίμηση. Συνήθως η έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας γίνεται γύρω στην ηλικία των 10 ετών. Ωστόσο κάποια προβλήματα απαιτούν αντιμετώπιση νωρίτερα. Τα παιδιά με ορθοδοντικούς μηχανισμούς έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν τερηδόνα και ουλίτιδα αν δεν φροντίζουν το στόμα τους. Η εφαρμογή προληπτικών μέτρων στο σπίτι (βούρτσισμα, χρήση φθοριούχων στοματοπλυμάτων κλπ) και στο ιατρείο (καθαρισμός, φθορίωση, sealants κλπ) είναι ακόμα πιο σημαντικά κατά την διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας.