top of page

 13–18 ετών

Σε αυτή την περίοδο η ευθύνη για την στοματική υγεία περνάει στον ίδιο τον έφηβο, που θα πρέπει μόνος του πια, να ασκεί σωστή στοματική υγιεινή και να αρχίσει να αντιλαμβάνεται της αρχές της σωστής διατροφής. Θα πρέπει να γίνει ορθοδοντικός έλεγχος (αν δεν έχει γίνει στο παρελθόν) και έλεγχος των τρίτων γομφίων (φρονιμίτες). Ορισμένες διαδικασίες που αφορούν στην αισθητική (πχ λεύκανση, θήκες, όψεις πορσελάνης κλπ) μπορούν πια να γίνουν στο παιδί. Αν χρειάζονται εμφυτεύματα για αποκατάσταση ελλειπόντων δοντιών θα γίνουν όταν τελειώσει η ανάπτυξη του παιδιού.

Αισθητικές αποκαταστάσεις

Στην ηλικία αυτή, και αφού έχει ολοκληρωθεί ορθοδοντική θεραπεία, εφόσον χρειάζεται, μπορούν να γίνουν αισθητικές αποκαταστάσεις στα δόντια των εφήβων. Τα αισθητικά θέματα είναι εντελώς υποκειμενικά και ο έφηβος είναι σε θέση να προσδιορίσει επακριβώς τις επιθυμίες του σχετικά με το θέμα. Συνηθισμένα προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν στην ηλικία αυτή είναι δυσχρωμίες από τραυματισμούς, αλλαγές στο μέγεθος και στο σχήμα των προσθίων δοντιών , κλείσιμο διαστημάτων μεταξύ των δοντιών, εκτομή χαλινών κλπ. Επίσης μπορεί να γίνει λεύκανση των δοντιών κάτι που δεν συνιστάται σε νεαρότερες ηλικίες.

Φρονημίτες

Μετά την ηλικία των 15-16 ετών επιθυμητό είναι να γίνεται έλεγχος για φρονιμίτες. Οι φρονιμίτες είναι οι τρίτοι στην σειρά γομφίοι στο οδοντικό τόξο που ανατέλλουν σε ηλικία που ποικίλει μετά περίπου τα 15 έτη . Ο έλεγχος γίνεται με μια πανοραμική ακτινογραφία από την οποία αποφασίζεται αν υπάρχουν, αν χρειάζεται αφαίρεση τους ή παρακολούθηση. Η αφαίρεση επιβάλλεται όταν δεν υπάρχει χώρος και δεν μπορούν να ανατείλουν στο στόμα καλά, αν έχει γίνει ορθοδοντική θεραπεία γιατί μπορεί να δημιουργήσουν συνωστισμό και αν υπάρχει κίνδυνος να απορροφήσουν την ρίζα του γειτονικού δοντιού.

Piercing
    

Τα τελευταία χρόνια το piercing (διάτρηση) της γλώσσας, των χειλιών και της περιστοματικής περιοχής και η τοποθέτηση κοσμημάτων παρουσιάζει αυξημένη συχνότητα, ιδιαίτερα σε νεαρά άτομα.Τα κοσμήματα που τοποθετούνται, εκτός από τις μολύνσεις, μπορεί να προκαλέσουν βλάβες τόσο στους μαλακούς ιστούς του στόματος (ούλα, χείλη κλπ) όσο και στα δόντια (αποτριβές, ρωγμές κλπ). Κάθε άτομο με piercing στην περιοχή του στόματος, θεωρείται υψηλού οδοντιατρικού κινδύνου και θα πρέπει να κάνει τακτικές επανεξετάσεις. Κατά την διάρκεια της διαδικασίας διάτρησης και τοποθέτησης του κοσμήματος , μπορεί να εμφανιστούν άμεσα βλάβες, όπως επίσης και στις αμέσως επόμενες μέρες ή μετά την παρέλευση αρκετών εβδομάδων ή μηνών. Οποιαδήποτε βλάβη πρέπει να ελέγχεται άμεσα από τον οδοντίατρο. Η ενημέρωση του εφήβου που έχει τέτοια κοσμήματα, ή θέλει να τοποθετήσει, είναι απαραίτητη ώστε να προσέχει ιδιαίτερα και να αποφύγει την δημιουργία προβλημάτων.

bottom of page