top of page

Τραυματισμοί δοντιών και προσώπου

Οι τραυματισμοί δοντιών και προσώπου μπορεί να γίνουν αιτίες σοβαρών προβλημάτων για τα δόντια, το αναπτυσσόμενο πρόσωπο και φυσικά την ψυχολογία του παιδιού. Ακόμα και όταν τα πρόσθια δόντια είναι νεογιλά και είναι απαραίτητη η σωστή αντιμετώπιση τους γιατί οι ρίζες τους βρίσκονται πολύ κοντά στα μόνιμα δόντια που διαπλάθονται μέσα στα ούλα σε αυτή την ηλικία .

Παιδιά μέχρι 6 ετών
Παιδιά άνω των 6 ετών

Παιδιά ηλικίας μέχρι 6 ετών έχουν αρκετούς τραυματισμούς από πτώση στο πάτωμα ή πάνω σε έπιπλα. Επίσης σε αυτή την ηλικία πτώση από το κρεβάτι, την κούνια, το καρεκλάκι του φαγητού ή το καρότσι μπορεί να γίνουν αιτίες σοβαρών τραυματισμών. Είναι πολύ σημαντικό αφενός να μην μένουν τα παιδιά χωρίς παρακολούθηση και αφετέρου να απομακρύνονται τα έπιπλα ή αντικείμενα εκείνα που μπορεί να γίνουν αιτίες τραυματισμών μέχρι το παιδί να περπατάει καλά και σταθερά. Παρόλο που τα δόντια είναι νεογιλά χρειάζεται οπωσδήποτε σωστή αντιμετώπιση.

Στις ηλικίες μετά τα 6, που αρχίζουν τα ομαδικά παιχνίδια οι τραυματισμοί είναι επίσης συχνοί λόγω πτώσης ή σύγκρουσης με συμπαίκτες ή αντικείμενα. Από την ηλικία αυτή και μετά τα δόντια είναι συνήθως μόνιμα οπότε χρειάζεται να γίνει εκτίμηση του τραυματισμού ακόμα και όταν αυτός φαίνεται ασήμαντος. Μικροί τραυματισμοί στα μόνιμα δόντια, χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπλοκές, ακόμα και αρκετά χρόνια αργότερα, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, τα δόντια που θα τραυματιστούν μπορεί:  να κουνηθούν και να έχουν μικρή κινητικότητα, να σπάσουν στην μύλη (το μέρος του δοντιού που φαίνεται στο στόμα) ή στην ρίζα (το μέρος του δοντιού που κρύβεται μέσα στα ούλα), να μετακινηθούν με αποτέλεσμα το κλείσιμο του στόματος να είναι δύσκολο ή αδύνατο, να βυθιστούν μέσα στο κόκαλο, να βγουν μερικά ή ολικά από το κόκαλο που τα στηρίζει. Όποιος και αν ο τραυματισμός πρέπει:

Να αντιμετωπιστεί όσο γρηγορότερα γίνεται. Βεβαιωθείτε πρώτα ότι το παιδί είναι καλά, δεν έχει χάσει τις αισθήσεις του, δεν ζαλίζεται, δεν έχει τάση για εμετό και δεν έχει σύγχυση ή πονοκέφαλο. Αν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω μεταβείτε ΑΜΕΣΩΣ στα επείγοντα ενός νοσοκομείου.

 

Αν το παιδί είναι εντάξει και δεν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω επικοινωνήστε μαζί μας το συντομότερο, περιγράψτε την κατάσταση και κανονίστε ένα ραντεβού άμεσα. Κατά την επίσκεψη στο ιατρείο πρέπει να είσαστε προετοιμασμένοι να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις: ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό, πότε, που και πως έγινε το τραύμα, αν άλλαξε ο τρόπος δαγκώματος.

 

Σε περίπτωση που το δόντι έχει βγει εντελώς από το κόκαλο και είναι παιδικό μην το τοποθετήσετε ξανά πίσω.

 

Σε περίπτωση που το δόντι έχει βγει εντελώς από το κόκαλο και είναι μόνιμο τότε πιάστε το από την μύλη και ΟΧΙ από την ρίζα, ξεπύντε το σε τρεχούμενο νερό (αφού πρώτα κλείσετε την τρύπα του νεροχύτη για να μην χαθεί σε περίπτωση που πέσει) και τοποθετήστε το στο κενό που υπάρχει στο στόμα. Βάλτε το παιδί να το κρατήσει δαγκώνοντας σε μια γάζα ή πετσέτα και μεταβείτε αμέσως στον οδοντίατρο. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να κάνετε τα παραπάνω μεταφέρετε το δόντι σε γάλα , φυσιολογικό ορό, σάλιο ή νερό (το γάλα είναι η καλύτερη επιλογή), ποτέ όμως στεγνό. Σε κάθε περίπτωση ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες που θα σας δοθούν.

 

Είναι θεμελιώδους σημασίας να επανέλθετε για τις επανεξετάσεις που θα οριστούν.

bottom of page