Ανδρέας Αγουρόπουλος
Ειδικός Παιδοδοντίατρος
Οδοντιατρική φροντίδα για παιδιά, εφήβους και άτομα με αναπηρία
6 μηνών - 5 ετών
Ηλικία 6 μηνών – 2 ετών
Από 6-7 μηνών αρχίζουν να ανατέλλουν τα νεογιλά (παιδικά) δόντια στο στόμα ενώ παράλληλα σχηματίζονται τα μόνιμα μέσα στα ούλα. Θα πρέπει να κανονίστε την πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο και να ενημερωθείτε για την φυσιολογική ανάπτυξη της οδοντοφυΐας και το προληπτικό πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσετε.
Ηλικία 2 ετών – 5 ετών
Μεταξύ 2-3 ετών θα ολοκληρωθεί η νεογιλή οδοντοφυΐα. Το παιδί θα πρέπει να ακολουθεί το προληπτικό πρόγραμμα και να μην έχει καμία τερηδονική βλάβη στα δόντια του και τα ούλα του να είναι υγιή. Πρέπει να είσαστε ενημερωμένοι για την πιθανότητα τραύματος στα δόντια και τι πρέπει να κάνετε σε μια τέτοια περίπτωση καθώς και το πώς κάποιες συνήθειες (πχ. παρατεταμένη χρήση πιπίλας) να αντιμετωπιστούν. Ορισμένες ορθοδοντικές βλάβες μπορεί να εμφανιστούν σε αυτή την ηλικία αλλά συνήθως δεν απαιτείται θεραπεία.
Ανατολή δοντιών
Η ανατολή των δοντιών (εμφάνισή τους στην στοματική κοιλότητα) ξεκινάει τον 6ο-7ο μήνα μετά την γέννηση του παιδιού. Μπορεί να υπάρχουν αποκλίσεις από αυτό το χρονοδιάγραμμα που είναι φυσιολογικές. Απευθυνθείτε σε Παιδοδοντίατρο αν το παιδί δεν έχει βγάλει δόντια μετά το πρώτο έτος. Κατά την ανατολή των δοντιών έχουν παρατηρηθεί συμπτώματα που παλιά θεωρούνταν πως οφείλονται στα δόντια (σιελόρροια, πυρετός, γαστρεντερικές διαταραχές, διάρροια, εξάνθημα). Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτά τα συμπτώματα δεν προκαλούνται από την ανατολή των δοντιών αλλά από αλλαγές που συμβαίνουν αυτή την ηλικία στο σώμα του μωρού. Γεγονός είναι ότι τα ούλα του παιδιού μπορεί να είναι διογκωμένα και κόκκινα και να υπάρχει ενόχληση. Για να ανακουφιστεί το παιδί δώστε του ειδικά ελαστικά παιχνίδια να δαγκώνει και κρατήστε το στόμα του καθαρό μετά από τα γεύματα. Επίσης μπορείτε να τυλίξετε ένα παγάκι σε γάζα και να το τρίψετε πάνω στα ούλα για ανακουφίσετε το παιδί. Συμβουλευτείτε μας για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ερώτημα μπορεί να έχετε αυτή την περίοδο.
Στοματικές συνήθειες
Διάφορες στοματικές συνήθειες μπορεί να γίνουν αιτίες σοβαρών προβλημάτων στη ανάπτυξη του παιδιού. Όταν μιλάμε για στοματικές συνήθειες αναφερόμαστε στο θηλασμό του δαχτύλου ή της πιπίλας, θηλασμό ή δάγκωμα του χείλους, δάγκωμα νυχιών, σφίξιμο/τρίξιμο δοντιών, στοματική αναπνοή, δάγκωμα αντικειμένων (μολύβια, παιχνίδια, κ.α.), προώθηση γλώσσας. Οι συνήθειες αυτές μπορεί να προκαλέσουν ορθοδοντικά προβλήματα αν συνεχίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η διάρκεια, συχνότητα και ένταση των συνηθειών παίζουν ρόλο στο πόσο έντονο θα είναι το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί. Ενθαρρύνετε την χρήση τις πιπίλας αντί του δακτύλου. Η πιπίλα σταματάει πολύ πιο εύκολα και γρήγορα από ότι ο θηλασμός του δαχτύλου. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών δεν χρειάζεται καμία προσπάθεια διακοπής του δακτύλου ή της πιπίλας. Συμβουλευτείτε μας αν το παιδί σας έχει κάποια από τις παραπάνω συνήθειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί σωστά το πρόβλημα.
Στοματική υγιεινή
Η καθημερινή ΣΩΣΤΗ στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη για την πρόληψη οδοντιατρικών προβλημάτων. Το παιδί πρέπει από μικρό να αποκτά σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής σαν μέρος της καθημερινής υγιεινής (πλύσιμο χεριών και σώματος, λούσιμο κλπ). Από την στιγμή που εμφανίζεται το πρώτο δόντι στο στόμα πρέπει η στοματική κοιλότητα να καθαρίζεται και να διατηρείται καθαρή. Αυτό στην αρχή μπορεί να γίνει με μία καθαρή γάζα ελαφρά βρεγμένη τυλιγμένη γύρω στον δείκτη του χεριού του γονιού. Μετά το πρώτο έτος της ηλικίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια μαλακή οδοντόβουρτσα ειδικά σχεδιασμένη για μικρά παιδιά.
Τερηδόνα
Τερηδόνα βρεφικής και νηπιακής ηλικίας είναι η νόσος εκείνη κατά την οποία παρατηρείται μεγάλος αριθμός τερηδονών σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών. Είναι σοβαρή κατάσταση που προσβάλει τα δόντια ένα-ένα καθώς ανατέλλουν στο στόμα. Τα παιδιά που πάσχουν από αυτή είναι πολύ πιο ευπαθή στην εμφάνιση τερηδόνας και αργότερα στην ζωή ενώ υπάρχουν και άλλα σοβαρά προβλήματα – κυρίως πόνος, υποσιτισμός λόγω αδυναμίας μάσησης και σαν αποτέλεσμα ελλιπής ανάπτυξη του παιδιού.
Τραυματισμοί δοντιών και προσώπου
Οι τραυματισμοί δοντιών και προσώπου μπορεί να γίνουν αιτίες σοβαρών προβλημάτων για τα δόντια, το αναπτυσσόμενο πρόσωπο και φυσικά την ψυχολογία του παιδιού. Στην ηλικία αυτή τα πρόσθια δόντια στο παιδί είναι νεογιλά και είναι απαραίτητη η σωστή αντιμετώπιση τους γιατί οι ρίζες τους βρίσκονται πολύ κοντά στα μόνιμα δόντια μέσα στα ούλα που σε αυτή την ηλικία διαπλάθονται.